2008. július 17., csütörtök

Aktuális szerszám: sövénynyíró

Itt a nyár, bőségesen esik az eső, a sövények nőnek, fajtától függően persze, de mindegyiket nyírni kell.
És ehhez is szerszámra van szükségünk. Megoldhatjuk a sövénynyírást kézi szerszámokkal, vagy gépesítve is.

Kézi megoldáshoz használható akár egy egyszerű metszőolló is, vagy kisebb kertészeti ollók, de ezekkel csak kisebb, rövidebb sövények gondozása oldható meg, egy terjedelmes sövénynél elbíbelődhetnénk egy metszőollóval...
A sövényvágó ollók már nagyobb felület gondozására is alkalmasak, ám ezzel sem túl szapora a munka.
Megfelelhet a célnak egy sarló is, ezzel már gyorsabban haladhatunk, viszont nehéz szép, egyenletes felületet kialakítani.

Ha szépen és gyorsan akarunk dolgozni, érdemes beszerezni egy sövénynyíró gépet.
Ma már a legolcsóbb, egyszerű gépet 7.000 ft körül meg lehet vásárolni, innen pedig felfelé - minőségtől, mérettől, teljesítménytől függően - a határ a csillagos ég.
Már szinte minden szerszámgyártó cég forgalmaz sövénynyíró gépeket, ezek nagyjából azonos felépítésűek.
Egy családi háznál szükséges megbízható, strapabíró sövénynyírót 15-20.000 forintért már beszerezhetünk.

Ami különbség lehet: a fogtávolság, és a vágáshossz.
A fogtávolság az elvágtaó legnagyobb ágvastagságot határolja be, a vágáshossz pedig a gép munkaszélességét/hosszúságát jelenti.
A teljesítmény is széles skálán mozog, hobbi célra, családi házhoz már egy 400 W-os készülék is elegendő.
Motorjuk alapján lehetnek akkumulátoros, 230-as, vagy robbanómotoros meghajtásúak.
Házikerti felhasználásra legelterjedtebbek a hálózati csatlakozású sövénynyírók. Megbízhatóak, csendesek. Nagy hártányuk, hogy vezetékkel csatlakoznak a hálózatra. A vezeték pedig könnyen a vágófogak közé kerülhet... Persze ezek a gépek már el vannak látva olyan érintésvédelemmel, hogy a vezeték esetleges elvágásakor sem okozhat a gép áramütést, de ilyenkor minden esetben abba kell hagyni a munkát, és a sérült vezetéket megjavítani.
Akkus gépeknél nincs ilyen probléma, itt az akku és a pótakku (ajánlott) feltöltöttsége lehet a probléma, illetve ezek a gépek kisebb megterhelésre vannak tervezve.
A robbanómotoros gépek inkább nagyobb sövények, parkok ápolására, vagy folyamatos munka esetén használatosak, na és zajosak, nehezek, és büdösek...

Kapható a sövénynyíró gépeknek magas sövényekhez kialakított hosszú változata is, állítható szögű késgerendellyel. Családi házaknál ezt a funkciót azonban egy jó létra is elláthatja...

Egy rövid, angol nyelvű videó

Néhány fontos apróság:
  • 230-as gépeknél mindig fokozottan ügyeljünk a vezetékre! (könnyen a kések közé akadhat)
  • A sövénynyírót sövénynyírásra használjuk (ne fűszegélynyírásra, vagy komposztaprításra)
  • A biztonsági kuplungot nem érdemes eltávolítani, úgysem fogunk egy kézzel dolgozni a géppel (jó esetben:-)
  • ajánlott a védőkesztyű és a védőszemüveg használata!




FiskarsShop Animált

1 megjegyzés:

yence írta...

"yes"... ;-)
tervezek valamilyet venni, most ősszel vannak leárazva éppen! tavasszal pedig kell majd, és évente akár aztán. a smaragd tuják elérték a nagyságukat és van több mint száz tő, élősövénynek telepítve.
létezik most éppen egy "Güde GMH 600" típusú benzin motoros, az árához képest egy erős, strapabíró gép. ám nálunk 50 ezer Ft körül kínálgatják az (importőr) szakáruházak a web helyeken is. (pl. Stihl márkában 100 ezer körül és a felett léteznek!) viszont hazájában létezik nettó 109,90 EUR áron, bruttó 127 EUR körül ez a "Güde"! ez fantasztikusan olcsó most! de magyarral szóba sem állnak (nem válaszoltak a webhelyről!), talán mert unió ide, internet oda, nálunk forint van és nem Euro?
szóval pillanatnyilag keresgélek, és így akadtam e tanácsadó cikkre is itt, amit hasznosnak találtam. ;-)